Constantin en consembles


Mircea Constantin vormt met andere zigeunermusici (waaronder zijn vader de violist George) verschillende formaties. De meest gangbare is het Bizarcorde kwartet. De naam verwijst naar de ‘bizarre’ snaarbezetting van het kwartet: viool, altviool, cimbaal en contrabas. Naast de altviolist Mircea Constantin bestaat het kwartet uit: Violist Mihai Turcitu: hij is even goed thuis in de klassieke als in de zigeunermuziek. Contrabassist Gabriël Barbalau: ook hij begon zijn muzikale studie in Boekarest waar hij zowel klassieke als volksmuziek studeerde. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De cimbalist Vasile Luca is één van de beste cembalisten ter wereld met een ultra snelle virtuoze en traditionele cimbaalspel. Het bijzondere aan het kwartet is dat er ook solopartijen zijn van de altviool en de cimbaal. Een graag geziene gast bij het Bizarcorde kwartet is de topviolist Cornel Vasile Pantir. Naast zijn concertmeesterschap in Finland, laat hij graag zijn virtuositeit horen, samen met het Bizarcorde Kwartet.

 

Maar Constantin vormt meer ensembles: Bizarcorde duo en trio. Duo : piano/viool . Trio: viool\piano/contrabas of viool/cimbaal/piano. Strijktrio: lopend (mobiel) viool/altviool/contrabas. Kwartet: viool/altviool/cimbaal en contrabas .

Taraf de Hollanda is in december 2007 opgericht tijdens het Roemeniëfestival in centrum Rasa in Utrecht. Dat werd gehouden ter gelegenheid van de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie. Het oude, Roemeense woord ‘taraf’ verwijst naar een groep rondtrekkende zigeunermuzikanten (‘lautari’). Taraf de Hollanda bestaat uit Roemeense lautari in de diaspora en bekende Nederlandse wereldmusici, die samen op zoek gaan naar een moderne, eigenwijze, Hollandse variant op het aloude dorpsorkest. Het repertoire is gebaseerd op een cross-over van zeer uitlopende muziekstijlen: Roemeense volks- en zigeunermuziek, Turkse en Balkan muziek, salsa en bossanova elementen, jazz en pop. Viool: Mihai Turcitu, altviool: Mircea Constantin, groot/klein cimbaal: Costa Ursuletz, accordeon: Nick Ilie, sax/klarinet: Janfie van Strien, trombone/tuba: Axel Schappert, contrabas: Gabi Barbalau, multipercussionist: Afra Mussawisade en zang: Nicoline Ilie.

 

Constatin biedt verder thema-avonden als Transylvaanse Avond Oriënt Express.