Erna Hemming


“En dan opeens gebeurt het: mijn hemel wat is dit mooi”, het zijn woorden uit de mond van Jack Spijkerman, die een optreden van Erna Hemming in zijn programma Kopspijkers aankondigt. Het was twee jaar nadat ze de Soundmixshow won.

Zowel voor een (kleiner) besloten feest (denk aan huwelijksceremonie of feestelijk diner) alsmede een bedrijfsfeest of groter evenement is een optreden verzorgd door Erna Hemming een bijzondere muzikale aanvulling op de avond. Er zijn diverse mogelijkhe­den in de uitvoering van haar optredens. Zowel met orkestband alsmede met (groter) orkest, of met pianist komt Erna’s muziek uitstekend tot zijn recht. Specifieke wensen zijn uiter­aard altijd bespreekbaar.

Vanaf 1988 volgde Erna Hemming klassiek zangonderwijs en sloot zich vervolgens aan bij een operettekoor waar ze gedurende negen jaar diverse hoofdrollen vertolkte. Daarnaast nam zij deel aan een internationaal korenfestival, deed veel solistisch werk met liederen, ora­toria- en opera-aria’s op privégelegenheden en in opdracht.
Haar grote doorbraak voor de start van een professionele zangcarrière kwam in 1999, toen Erna de finale van Henny Huismans’ Soundsmixshow won met een vertolking van het lied ‘Spente le Stelle’ van Emma Shapplin. Daarmee was niet alleen de stap gezet naar internatio­naal haar stem ten gehore kunnen brengen, maar tevens haar passie geuit voor de bijzondere combinatie van klassieke zang en arrangementen met hedendaagse bewerkingen en moder­ne opvattingen in beats en sound. In 2001 kwam haar eerste album ‘Avventura’ uit: een prach­tig resultaat van een avontuurlijke zoektocht naar bestaande klassieke melodieën, bewerkt volgens een eigentijdse muzikale opvatting. Voor Avventura schreef Erna bovendien acht (Ita­liaanse) teksten zelf. In eerste instantie was de release voor de Benelux bedoeld, maar ook in Duitsland en Oostenrijk kwam het album uit en in 2009 zelfs in Korea. Op diverse compilatie-albums zijn nummers van Erna’s album te horen: Voices, Celtic Dreams, Mystica, Best of Classics. In 2010 gaf Erna Hemming vele concerten als solist binnen de for­matie CALL in Nederland en maakte haar entree in het Concertgebouw Amsterdam. Op de CD en DVD In Paradisum zijn o.a. haar vertolkingen van Scarborough Fair en Gabriellas Sång (As it is in Heaven) te zien en te horen. Met haar stem mengt ze diverse muzikale stijlen op een bijzondere wijze en daarmee toont ze haar grote liefde voor de combinatie van klassieke en moderne muziek.