Wouter Muller


Wouter Muller (Bandoeng,1947) is een singer-songwriter en muzikant van Indische afkomst. Hij maakt al jaren muziek. Wouter werd bekend met de Oost-Nederlandse folkgroep ‘Jakkes’ (2 elpees). Daarna richtte hij in zijn woonplaats Enschede de groep ‘Quasimodo’ op die tot 1999 de begeleidingsband was van Willem Wilmink. Daarmee maakte hij diverse theaterprogramma’s, de cd ‘Achterlangs’ en de (kinder)cd ‘Verboden voor Kinderen’. Wouter schrijft zijn eigen muziek en teksten (Nederlandstalig) en componeerde behalve voor Willem Wilmink ook voor o.a. Wieteke van Dort . Nadat hij in 1997 voor het eerst terug ging naar zijn geboorteland, het huidige Indonesië, maakte Wouter met die ervaring de muziekvoorstellingen ‘Wat is een Indo?’ en ‘Indisch Hart’. Hij heeft inmiddels vijf solo-cd’s uitgebracht.

Met zijn liedteksten bezingt hij het verhaal van iemand die vanuit zijn Indische afkomst zijn eigen weg zoekt. Geen lofzang op ‘tempo doeloe’ of de verloren gordel van smaragd, maar een even liefdevolle als kritische blik op de Indische cultuur en de prijs van aanpassing aan een andere cultuur. Soms met een ontroerend eerbetoon, dan weer met veel humor. Het is Indisch en niet-Indisch tegelijk, maar indringend, aangrijpend en van begin tot eind recht-uit-het-hart. Met sfeervolle luisterliedjes en swingende rock, met een lach en een traan rijgt Wouter Muller zijn teksten en muziek aaneen tot een meeslepend verhaal.

Hij is wel eens de ‘Boudewijn de Groot van de Indo’s’ genoemd of ‘de troubadour van de Indische hedendaagse muziek’ of ‘de nieuwe Indische stem’. Hij geeft inderdaad een stem aan vele Indische Nederlanders. Zijn indringende teksten en sfeervolle muziek, zijn gedreven speelwijze en bevlogen zang laten je niet onberoerd.